NCERT Human Reproduction Exercise Solution

Chapter- Human Reproduction

Q1) Fill in the blanks:-

  1. Humans reproduce ___________.(asexually/sexually)
    • Answer: Sexually
  2. Humans are ________. (oviparous, viviparous, ovoviparous)
    • Answer: Viviparous
  3. Fertilisation is ________ in humans. (External/Internal)
    • Answer: Internal
  4. Male and Female gametes are ________. (diploid/haploid)
    • Answer: Haploid
  5. Zygote is _________ (diploid/haploid)
    • Answer: Diploid
  6. The process of release of ovum from a mature follicle is called _________.
    • Answer: Ovulation
  7. Ovulation is induced by a hormone called _________.
    • Answer: Luteinizing Hormone
  8. The fusion of male and female gametes is called ___________.
    • Answer: Fertilisation
  9. Fertilisation takes place in ____________.
    • Answer: Fallopian tube
  10. Zygote divides to form _________ which is implanted in uterus.
    • Answer: Blastocyst
  11. The structure which provides vascular connection between foetus and uterus is called __________.
    • Answer: Placenta

1 Comments

avatar
Gulsan kumar satnami

Join me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *